همه چیز درباره شیلنگ پنوماتیک

شیلنگ پنوماتیک

همه چیز درباره شیلنگ پنوماتیک

شیلنگ پنوماتیک یا همان پلی اورتان یک نوع ترکیب بخصوص از لاستیک و پلاستیک است که باعث شده خواص هر دو ماده را داشته باشد، همین امرسبب شده در برابر سایش ، پارگی ، کارهایی که کشش لازم داشته باشد و انقباض مقاومت ویژه ای از خود نشان دهد.

این نوع شیلنگ می تواند برای حرکت بهتر هوا یا سایر رسانه ها مسیر هایی را در سیستم ایجاد کند، شیلنگ هوایی که از نوع پنوماتیک باشد برای استفاده در صنعت، ساختمان  سازی و کشاورزی کم فشار از آن استفاده می کنند

شیلنگ پنوماتیک
شیلنگ های پنوماتیک استفاده زیادی در صنعت دارند.

خرید انواع شیلنگ پنوماتیک در فروشگاه بست سرا

ویژگی های شیلنگ پنوماتیک

درحالت طبیعی شیلنگ پنوماتیک انعطاف پذیری قابل توجهی دارد، و بیشتر برای مواردی مناسب است که نیاز داریم شیلنگ در آن قسمت ها خم شدگی بالایی را تحمل کند، همچنین این شیلنگ ها در برابر حرارت، ارتعاشات و یا پیچ خوردگی ها مقاومت بالایی از خود نشان می دهند، البته ویژگی دیگر آن با توجه به اینکه فشار کاریش 10 بار می باشد مقاومت بسیار بالایی در برابر انواع مختلف روغن ها  یا مواد شیمیایی و سوخت دارد.

کاربرد این وسلیه

گفتنی است که از شیلنگ پنوماتیک می توان برای انتقال هوا در مدار های پنوماتیک  به خوبی استفاده کرد،  این وسیله را با توجه به اینکه مصارف گوناگونی دارد در انواع مختلف ، اندازه ضخامت و رنگ های متنوعی تولید کرده اند، یکی دیگر از کاربرد های ویژه آن استفاده در سیستم های روباتیک و کنترل های پنوماتیک می باشد، البته دلیل آن هم وجود انعطاف پذیری بالا در این محصول است.

مقاومت شیمیایی در شیلنگ

بد نیست بدانید که مواد ساخته شده برای شیلنگ پنوماتیک باید بتواند دربرابر هوای فشرده، محصولاتی مانند روغن کمپروسور، ذرات گرد و غبار و یا میعانات و یا مهم تر از آن محیط زیست مقاوم باشد.

یک شیلنگ ممکن است به صورت تک لایه درست شده باشد این به معنی آن است که برای ساخت آن از یک ماده استفاده شده ، ماده ای که برای ساخت به کاربرده اند باید از نظر شیمیایی بتواند در برابر روغن کمپرسورو یا میعاناتی که ناشی از محیط است به خوبی مقاوم باشد.

با توجه به چند لایه بودن مواد به کار رفته در ساخت شیلنگ پنوماتیک این اطمینان را داشته باشید موادی که از داخل آن رد می شود نمی تواند موجب خسارت به دیواره داخل شیلنگ شود، البته برای محیط بیرونی آن نیز از ماده دومی استفاده کرده اند تا در برابر شرایط محیطی که ممکن است شیمیایی باشد به خوبی محافظت کند.

ترموپلاستیک چیست

خوب است بدانید که در حال حاضر بیشتر شیلنگ های پنوماتیک از ترموپلاستیک ساخته می شوند همانطور که در مطالب فوق ذکر شد یک شیلنگ پنوماتیک را براساس کاربردی که می تواند داشته باشد به شکل های مختلف مانند تک لایه و چند لایه تولید کرده اند در ادامه شما را با تعدادی از ترموپلاستیک هایی که در ساخت  این نوع از شیلنگ ها به وفور قابل استفاده هستند آشنا می کنیم که به شرح ذیل می باشند.

  • پلی اورتان : دربرابر انقباض و سایت مقاومت خاصی دارد  همچنین موجب بالا رفتن انعطاف پذیری شیلنگ و محکم شدن آن می شود.
  • پلی آمید : باعث می شود شیلنگ ابعادی پایدار، شعاع خم مناسب و جذب رطوبت کمی را داشته باشد
  • پلی اتیلن : با توجه به مقرون به صرفه بودن و مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی، همچنینی داشتن انعطاف پذیری بالا بسیار مناسب برای استفاده در ساخت شیلنگ های پنوماتیک می باشد.
  • پلی وینیل کلراید :می تواند به صورت مداوم استریل شود بدون آنکه اثر مخربی داشته باشد، مانند سایر مواد انعطاف پذیری قابل توجهی دارد و سبک است.
  • پلی پروپیلن : دارای سطح سختی خوب، مقاومت بالا در برابر حرارت و وزنی سبک

پارامتر هایی که در انتخاب شیلنگ مناسب مهم هستند

همانطور که می دانید انواع مختلف شیلنگ ها در اندازه های گوناگون در بازار وجود دارد اما مهندسان هنگام راه اندازی یک سیستم پنوماتیک می بایست فاکتور هایی را در نظر بگیرند که مهم تر از بقیه موارد باشد بنابر این در ادامه مواردی که به دقت بیشتر در انتخاب شیلنگ پنوماتیک نیاز دارد را مورد بررسی قرار می دهیم

1- ویژگی های ساختاری شیلنگ

همانطور که گفته شد شیلنگ پنوماتیک کاربرد های گوناگونی  دارد که یکی از آن ها انتقال هواست برای این انتقال داشتن مقاومت بالا از داخل بسیار مهم است که از لحاظ ساختاری  به وسیله الیاف های نساجی پوشیده می شوند ، البته  به طور کلی  از یک لوله داخلی  و یا چند لایه فیبر آن را تقویت کرده و به صورت مارپیچ بافته اند.

2- قطر شلنگ باید چطور باشد

بد نیست بدانید که هنگام  انتخاب اگر قطر داخلی  را کوچک بگیرند جریان  را خفه می کند و همین دلیل باعث می شود فشار، ناکار آمدی و همچنین سرعت هوا بیش از حد شود، همه این موارد سبب پایین آمدن عمر مفید شیلنگ پنوماتیک خواهد شد.

Untitled 2

از طرف دیگر، هنگام انتخاب اگر قطر آن را خیلی زیاد در بیاورند باعث می شود شیلنگ نسبت به حالت عادی وزن و اندازه بیش از حد لازم  را  داشه باشد، و در نتیجه هزینه آن نیز بالا می رود ، پس بهتر است  با توجه  به  کار و سیستمی که  در اختیار داریم قطر شیلنگ خود را انتخاب کنیم تا دچار مشکل نشویم.

3- فشار کاری و جنس شیلنگ

برای هرکاربردی که می خواهید شیلنگ پنوماتیک تهیه کنید باید بدانید بهتر است  در فشار کمتر از آنچه که  در حداکثر فشار اعلام می شود کار کنند ، تولید کنندگان  معمولا شینگ ها را در درجه تقریبا 75 فارنهایت مورد آزمایش جهت اندازه گیری فشار ترکیدگی قرار می دهند تا بتوانند آن را درجه بندی کنند و حداکثر فشارکارشیلنگ مربوطه را بدست آورند.

Untitled 3

اما به این نکته توجه داشته باشید ، اندازه و درجه ای که برای فشار ترکیدگی یک شیلنگ پنوماتیک در نظر گرفته شده اندازه ای است که در شرایط آزمایشگاهی تعیین شده و به هیچ وجه به معنای توان کافی برای کار در آن فشار نیست.

4- عوامل مکانیکی خارجی موثر برخرابی شیلنگ

دو ویژگی هنگام انتخاب شیلنگ برای سیستم کاری خود که باید آن را رعایت کرد عبارت است از انعطاف پذیری و مقامت بالا  در برابر پیچ خوردگی احتمالی ، همچنین برخی عوامل مانند انقباض کشش و یا لرزش مداوم  دستگاه می تواند سرعت خراب شدن لوله را افزایش  دهد ، این نکته را فراموش نکنید که هر موقع شیلنگ پنوماتیک  دچار بریدگی ، فرسودگی یا آسیب شد سریعا باید آن را از سیستم کاری خود خارج کنید.

Untitled 4

5- قرار گرفتن یک شیلنگ در محیط خارج از کار

قرار گرفتن در محیط خارجی  از جمله عواملی است که ممکن است برای شیلنگ نامرغوب مشکل ایجاد کند، بسیاری از این عوامل خارجی عبارت اند از  انواع اشعه مانند ماورابنفش ، آب نمک ، آلاینده های موجود در هوا و سایر مواد شیمیایی  پس واجب است که در هنگام طراحی سیستم مورد نظر خود محیط خارجی را بررسی کرده و بهترین شیلنگ را با مقاومتی خاص برای آن کار انتخاب کنید.

6-  اتصالاتی کهم مکن است با شیلنگ ایجاد کنید

در حال حاضر در بازار اتصالات متعددی  برای وصل کردن شیلنگ های پنوماتیک به قسمت های مختلف در دسترس عموم قرار گرفته  که عبارتند از اتصالاتی همچون شیار دار، چین دار، و اتصال هایی که قابلیت استفاده مجدد را دارا می باشند، این قطعه هایی که نام بردیم در جنس های مختلف ساخته شده  مانند پلاستیک، برنج، فولاد و یا فولاد ضد زنگ.

نکته ای که بسیار حائز اهمیت است سازگار بودن اتصالات با لوله ها و شیلنگ هایی است که می خواهیم به یکدیگر متصل کنیم ، زیرا هر نوع اتصالی برای هر شیلنگ پنوماتیک مناسب  نمی باشد، از دیگر نکات برای اتصال ها  که توجه کردن به آن ضرر ندارد می توان به موارد ذیل اشاره کرد.

  • مقدار ظرفیت برای نگهداری فشار
  • آسان بودن نصب آن
  • اندازه و وزن مناسب
  • بالا بودن مقاومت آن در برابر خوردگی

7- تاثیر گرما  و دما بر شینلگ پنوماتیک

نباید تاثیراتی که دما یا گرما بر روی شیلنگ می گذارد را فراموش کنید ، بد نیست بدانید که تاثیر دو عامل دما و گرما بر دو قسمت یعنی محیط خارج و داخل شیلنگ است ، پس باید شیلنگ ها همیشه در محدوده ای کار کنند که یا حداکثر دما یا حداقل دما را داشته باشند.

8- قابلیت های که یک شیلنگ پنوماتیک دارد

بدنیست بدانید که می توان قالب این نوع از شیلنگ ها را به شکل پیچ های فنری طراحی کرد، مزیتی که این نوع طراحی برای ما دارد امکان گسترش قابل توجه طول شیلنگ پنوماتیک می باشد، البته فراموش نکنید که سیم پیچ های کوچک و محکم تر نسبت به نوع بزرگتر قابلیت جمع شدن بیشتری دارند.

 همچنین قطرسیم پیچ، قطر شیلنگ و اندازه دیوار و یا نوع مواد  همگی بر روی  قابلیت جمع شدن شیلنگ تاثیر بسزایی دارند. از جمله ویژگی های شیلنگ های ساخته شده به این شکل به شرح ذیل می باشد.

  • بالا رفتن مقاومت
  • دربرابر سایش مقاومت بالایی دارند
  • با مواد شیمیایی خاص سازگاری داشته
  • مقاوم در برابر شعله، و یا پاشش جوش
  • عدم رسانا بودن و همچنین هدایت الکتریکی

نظر خود را بنویسید