مقاله ای که امروز قصد داریم برای شما مورد بررسی قرار دهیم راجع به لوله مسی است، در صورتی که می خواهید در این باره بیشتر بدانید ادامه ی مطالب را از دست ندهید چرا که خالی از لطف نیست.
در صنعت لوله سازی از انواع مختلف لوله استفاده می شود اما در این میان لوله های مسی بیشتری استفاده را دارند. همانطور که می دانید فلز مس نوعی عنصر شیمایی است که عدد اتمی آن 29 می باشد، همین موضوع باعث شده تا ویژگی های خاصی داشته باشد انعطاف پذیری، رسانایی حرارتی و الکتریکی بالا، رنگ قرمز و… از جمله آن هاست. در ادامه هر آن چه که باید راجع به لوله مسی بدانید را به شما خواهیم گفت پس با ما همراه باشید.
فروش انواع لوله مسی با قیمت های ارزان
لوله مسی چیست و چه کاربردی دارد؟
لوله مسی در واقع همان لوله هایی است که در تاسیسات انتقال آب شیر سرد و گرم مورد استفاده قرار می گیرد، اگر به آبگرمکن خود نگاه خود می توانید به خوبی این لوله ها را مشاهده کنید. این لوله ها برای این که بهتر و راحت تر قابل استفاده باشند لحیم کاری، جوش کاری و خم کاری می شوند البته هر یک از این موارد با استفاده از دستگاه های خاصی صورت می گیرد.
اندازه لوله های مسی به چه صورت است؟
از آن جایی که لوله های مسی استفاده های زیادی دارند و در مکان های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند در نتیجه آن ها را در اندازه های متفاوتی می سازند، اگر بخواهیم اطلاعاتی کلی یا بهتر است بگوئیم یک فرمول کلی راجع به اندازه آن ها بیان کنیم، باید بگوئیم که قطر خارجی آن ها یا به اصطلاح OD، 8.1 بزرگتر از اندازه ای است که لوله را با آن نام می شناسند. به طور مثال لوله ای که 1.2 اینچ است در واقع قطر خارجی آن 8.5 اینج خواهد بود. توجه داشته باشید که قطر داخلی لوله های مسی را بر اساس اندازه ی ضخامت دیواره لوله تعیین می کنند، از همین رو می توان گفت که قیمت آن نیز بر همین اساس مشخص خواهد شد.
لوله های مسی بر اساس سایز به چند دسته تقسیم می شوند؟
در یک تقسیم بندی کلی لوله های مسی را بر اساس سایز به چهار دسته تقسیم می کنند، اما چیزی که در بین 3 مورد از آن ها یکسان است، قطر خارجی آن هاست از همین رو فیتینگ ها و شیرهای مورد استفاده بر روی هر سه قابل نصب خواهد بود. لازم به ذکر است که برخی از لوله ها را از جنس سخت مس می سازند که انعطاف پذیر نبوده و برای خم کاری به ابزارهای ویژه ای نیاز دارند. البته در بیشتر مواقع به جای خم کاری آن ها را برش داده سپس به هم متصل می کنند، جالب است بدانید که برای اکثر لوله های آبرسانی در منازل مسکونی از لوله های مسی نوع L و M استفاده شده است. دسته بندی آن ها بر اساس سایز به شرح زیر است:
- L
- M
- K
- DWV
حروفی که برای هر یک از لوله ها به کار برده می شوند هم نشان دهنده ضخامت و هم نشان دهنده رنگ چاپ شده روی آن هاست، رنگ ها عبارتند از:
- رنگ سبز نشان دهنده نوع K
- رنگ آبی نشان دهنده نوع L
- رنگ قرمز نشان دهنده نوع M
- رنگ زرد نشان دهنده نوع DWV
توضیح هر یک از آن ها در ادامه آورده شده است:
-
لوله مسی نوع K
در بین تمامی لوله های موجود این نوع لوله مسی از بیشترین ضخامت برخوردار است. به بیان دیگر این که دیواره ی آن ضخامت بیشتری دارد. همین ویژگی باعث شده تا مقاومت بیشتری به نسبت سایر انواع مشابه داشته باشد، موارد استفاده آن شامل توزیع آب، حفاظت از آتش سوزی، نشت روغن، ساختمان سازی و… است. جالب است بدانید که همین لوله خود به دو دسته ی سخت و قابل انعطاف تقسیم می شود در نتیجه هنگام خرید بهتر است به خوبی راجع به آن تحقیق کرده و از فروشنده مشاوره بگیرید. لازم به ذکر است که لوله مسی نوع K برای انقال گازهای طبیعی تایید نشده است چرا که ترکیبات گاز به گونه ای است که ممکن است لوله آسیب ببیند.
-
لوله مس نوع L
بیشترین لوله ی مسی که تقریبا در تمامی زمینه ها و صنایع مورد استفاده قرار می گیرد، لوله مسی نوع L است. ضخامت این لوله از نوع قبلی کمتر است از همین رو برای مواردی مثل لوله کشی داخلی، حفاظت از آتش سوزی، برخی از کاربردهای HAVC، ترمیم و تعویض خطوط قدیمی آب و… مورد استفاده قرار می گیرد.
-
لوله مسی نوع M
نوع سوم لوله های مسی با نام لوله M شناخته می شود که نازک تر از دو نوع قبلی است، لوله مسی نوع M خود به دو نوع سخت و انعطاف پذیر دسته بندی می شود. با استفاده از فشرده سازی، لحیم کاری و یا اتصالات شعله ور آن ها را به هم متصل می کنند تا قابل استفاده شوند. از جمله کاربردهای آن می توان به استفاده در سرویس های آب خانگی، سیستم های خلاء و به طور کلی هر جایی که فشار زیادی روی لوله نباشد، اشاره کرد. هزینه ی بسیار پائین این نوع از لوله های مسی باعث شده تا در صنعت ساختمان سازی بیشترین تقاضا را داشته باشد.
فروش ویژه لوله مسی کلاف در برند های معتبر و برای شناخت مفهوم کلاف چیست؟ می توانید به صفحه مربوطه مراجعه کنید.
-
لوله مسی A
لوله مسی نوع A یا DWV در گذشته کاربردهای فراوانی داشت، امروزه نیز کاربردهای خاص خود را دارد که نمونه بارز آن جایگزینی لوله های پلاستیکی PVC و ABS است. کاربردهای زیر زمینی از دیگر موارد استفاده آن است به این خاطر که ضریب فشار آن کم بوده یعنی چیزی بین 10 تا 15 اینچ مربع (PSI) است، اگر با ضریب فشار آب آشنا باشید می دانید که این مقدار از ضریب فشار آب اکثر سیستم های آبرسانی شهری بسیار کمتر است.
لوله های مسی بر اساس جنس به چند دسته تقسیم می شوند؟
به طور کلی لوله های مسی حسب جنس به دو دسته ی نرم و سخت تقسیم می شوند که هر یک از آن ها ویژگی های خاص خود را داشته و کاربرد خاصی دارند. توضیح هر یک به شرح زیر است:
مس نرم
از نام آن ها می توان فهمید که سختی بالایی ندارند و انعطاف پذیر هستند. از لوله های مسی نرم بیشتر در اتصالات حرارتی استفاده می شود، از دیگر کاربردهای آن می توان به خنک کننده خطوط در سیستم های اسپیلت یا کولر گازی و پمپ های حرارتی اشاره کرد.
مس سخت
برخلاف مس نرم که انعطاف پذیری بالا اما کاربرد محدودی داشت، ولی این نوع از مس هم کاربرد بیشتری دارد و هم این که غیر قابل انعطاف است از همین رو بسته به محیطی که قرار است از آن استفاده کنند ابتدا آن را برش کاری کرده سپس با استفاده از لحیم، جوش، لوله بر، لب برگشته یا چین دار قطعات مختلف لوله را به هم متصل می سازند، دلیل آن هم این است که لوله های مسی سخت خم نمی شوند، در صورتی که بخواهند از اتصالات زانو برای آن استفاده کنند مس را آنیل کرده یا به عبارتی حرارت می دهند که در این صورت به مس نرم تبدیل شده و قابلیت خم شدن را دارد.
لوله های مسی بر اساس کاربرد به چه صورت هستند؟
پس از توضیح راجع به جنس، سایر و… لوله های مسی حالا به کاربرد آن ها می رسیم، اگر بخواهیم کاربرد آن ها را توضیح دهیم به شرح زیر است:
لوله مسی شاخه ای
لوله های مسی شاخه ای یا Straight سطح بسیار یکنواختی داشته و هیچ گونه آلودگی ندارند، از همین رو بیشتر برای صنایع بهداشتی مانند تاسیسات بیمارستان ها، تهویه مطبوع و… مورد استفاده قرار می گیرد. از دیگر کاربردهای آن استفاده در صنایع برودتی و الکتریکی است.
لوله مسی کلاف
این نوع از لوله را در ضخامت های مختلفی تولید می کنند که شامل 1.4 اینچ، 8.7 اینچ و طول 15 تا 50 میلی متر است. به دلیل این که جنس آن ها از مس سخت نیست از خم پذیری مناسبی برخوردارند که همین موضوع باعث شده تا در سیستم های لوله کشی، خطوط انتقال گاز، سیستم های تهویه و لوله های برودتی مورد استفاده قرار بگیرند البته کاربرد آن ها به همین جا ختم نمی شود بلکه در تعمیرات و اتصالات صنایع تهویه نیز به کار گرفته می شوند.
لوله مسی کویل (LWC)
به دلیل بالا بودن انتقال حرارتی لوله های مسی کویل، آن ها را بیش از لوله های آلومینیومی در مبدل های حرارتی و دستگاه های حرارتی مورد استفاده قرار می گیرند.
لوله مسی مویین (Capillary)
نازک ترین و کوچک ترین نوع لوله های مسی، لوله مسی مویین است که از آن در سیستم های تبرید و چیلرها مورد استفاده قرار می گیرند. جالب است بدانید ضخامت این نوع از لوله به قدری کم است که حتی در حالت سرد نیز می توان آن را خم کرد یعنی از انعطاف پذیری فوق العاده بالایی برخوردار است، قطر و طول لوله در کیفیت سرمای منتقل شده تاثیر مستقیم دارد.
عرضه انواع لوله مسی شاخه با قیمت عالی
در چه مواردی بیشتر از لوله های مسی استفاده می کنند؟
در طول مقاله مختصر اشاره ای به کاربرد لوله های مسی داشتیم اما در این جا قصد داریم به طور مفصل از راجع به موارد استفاده آن ها صحبت کنیم. از جمله مواردی که از این نوع لوله ها بیش از سایر انواع موجود به کار برده می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
تهویه مطبوع و سرمایشی گرمایشی
فلز مس ویژگی متمایز کننده ای مثل مقاومت بالا، انتقال حرارتی بالا، مقاومت در برابر خوردگی، شکل پذیری بسیار بالا و… باعث شده تا از این لوله ها در تهویه محیط استفاده شود، از آن گذشته لوله های مسی در سیستم های گرمایشی، سرمایشی، تهویه هوا و برودت نیز بسیار پرکاربرد هستند. شاید عدم زنگ زدگی و خوردگی لوله های مسی باعث شده تا خریداران حتی با وجود بالا بودن قیمت آن باز هم برای لوله کشی، سرمایشی، گرمایشی و سیستم های مکانیکی از آن ها استفاده کنند.
سیستم انتقال آب خانگی
مس علاوه بر این که ضد زنگ است بلکه دارای خواص ضد میکرونی نیز دارد از همین رو گزینه ی بسیار مناسبی برای از بین بردن باکتری های مضر، مانعی برای رشد باکتری های و لجن در داخل لوله به شمار می آید پس برای سیستم انتقال آب خانگی می تواند مزیتی نیز محسوب شود. علاوه بر آن زمانی که آب گرم از داخل لوله های مسی عبور می کند زمان بیشتری گرم می ماند این موضوع می تواند به ثابت نگه داشتن دمای آب کمک کند.
مصرف در گاز پزشکی
همانطور که گفتیم مس فلزی است که می تواند از رشد میکروب ها جلوگیری کند در نتیجه در سیستم های گازی بیمارستانی نیز بسیار مورد استفاده قرار می گیرد، از دیگر مزیت های آن در زمینه پزشکی می توان به جلوگیری از نفوذ نیتروژن، اکسید نیتروژن، دی اکسید کربن و…اشاره کرد. اشخاصی که هنگام مراجعه به پزشک، دندانپزشک و یا بیمارستان برای استفاده از وسایلی که از فلز مس تهیه شده اند، دچار وسواس هستند نگران نباشند چرا که تمیز و خالص می باشند.
آبپاشهای آتش نشانی
مقاومت لوله های مسی در برابر حرارت یک موضوع ثابت شده است از همین رو در آبپاش های آتش نشانی و سیستم های اطفاء حریق نیز از لوله مسی استفاده می کنند، از آن گذشته لوله های مسی در صورتی که در معرض گازهای سمی قرار بگیرند تجریه نشده، زنگ زده نخواهند شد و در برابر خوردگی نیز مقاوم هستند.
پخش سوخت
حتی در توزیع سوخت مثل توزیع گاز طبیعی یا پخش بنزین نیز از لوله های مسی استفاده می کنند البته تنها آن دسته از لوله هایی که قطر کنی داشته، نرم بوده و قابلیت خم شدن دارند در این زمینه کاربرد خواهند داشت. در واقع انعطاف پذیری بالایی که مس دارد باعث شده تا در مسیر طولانی نیز بتوان به جابه جایی سوخت پرداخت.
انتقال سیالات سنگین
برخی از لوله های مسی را که قابلیت تحمل فشار بالا دارند و از استحکام بالایی برخوردارند را نیز می توان در انتقال سیالات سنگین مثل پلایشگاه ها، نیروگاه های صنایع نفتی و گازی، سیستم های سوخت رسانی و… مورد استفاده قرار داد.
آیا استفاده از لوله های مسی مزیت خاصی به همراه دارد؟
با توجه به تعاریفی که در خصوص لوله های مسی شد باید بگوئیم که بله قطعا استفاده از لوله های مسی با مزیت هایی همراه است، از جمله این مزایا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- برخی ویژگی های آن ها مثل مقاومت بالا، اتصال و شکل دهی آسان سبب شده تا استفاده از آن ها در برخی مواقع بسیار مقرون به صرفه تر از لوله های دیگر باشد، علاوه بر آن نصب راحتی نیز دارد.
- مس فلز بسیار سبکی است از همین رو به راحتی می توان برای حمل و نقل آن اقدام کرد.
- از آن جایی که لوله های مسی از انعطاف پذیری بالایی برخوردارند در نتیجه زانویی ها حین اتصال معمولا حذف شده و اتصالات بهترین صورت می گیرد.
- لوله های مسی غیر قابل اشتعال بوده و در برابر زنگ زدگی بسیار مقاوم هستند علاوه بر آن گازهای سمی نیز تاثیر مخربی روی آن ها نخواهد داشت.
- آسیب های مکانیکی، خوردگی ها و همچنین تخریب های UV هیچ تاثیری روی مس ندارند.
- به سبب ویژگی های خاصی که لوله های مسی دارند می توان آن ها را بازیافت کرد و بارها آن ها را مورد استفاده قرار داد.
- انتقال حرارت بسیار بالا و اتلاف گرمای بسیار پائین از دیگر ویژگی های مثبت لوله های مسی به شمار می آید.
- شکل ظاهری آن ها زیبا است از همین رو می توان هم برای قسمت های داخلی و هم برای قسمت های خارجی از آن ها استفاده کرد.
از این که مثل همیشه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید صمیمانه سپاسگذاریم، امیدواریم که از این مطالب رضایت کافی داشته باشید.